Κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουλίου  έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της  Επανάστασης του 1821 και υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών λειτούργησε στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Ιτέα η έκθεση  «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η  έκθεση ακολουθούσε την ιστορική διαδρομή δύο αιώνων κοινοβουλευτικού βίου παρουσιάζοντας τους κύριους σταθμούς από τις εκλογικές αναμετρήσεις και το έργο των βουλευτών μέσα από το εικονογραφικό υλικό και τεκμήρια. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν πιστές αναπαραγωγές των ελληνικών συνταγμάτων και άλλων, σπάνιων εγγράφων,  γελοιογραφίες και φωτογραφίες με αρχειακή αξία, κάλπες για ψηφοδέλτια και σφαιρίδια, καθώς και εικόνες των κτισμάτων που στέγασαν τον θεσμό του κοινοβουλίου στο πέρασμα των χρόνων.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε προσπάθεια οργανωμένων επισκέψεων σχολικών μονάδων στον χώρο της έκθεσης. Λόγω περιορισμών και πρακτικών δυσκολιών εξαιτίας της πανδημίας  δεν κατέστη δυνατόν να επισκεφτούν την έκθεση πολλές μαθητικές ομάδες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις δύο τμημάτων από το Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας και δύο τμημάτων από το ΓΕΛ Ιτέας με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.  Αρχικά, έγινε ξενάγηση στην έκθεση από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας, Ασημένια Μισιρλή η οποία αξιοποίησε  το έντυπο και εικονογραφικό υλικό της έκθεσης για να εμπλέξει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε μια συζήτηση σχετικά με τα πολιτεύματα, τις εκτροπές από τη δημοκρατία,τους τρόπους ψηφοφορίας, τα κακώς κείμενα του κοινοβουλευτισμού, τα έμφυλα στερεότυπα που κράτησαν τις γυναίκες μακριά από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για πολλά χρόνια, και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα που προέκυπταν από το υλικό και τις αντιδράσεις των μαθητών/τριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα μικρά όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά ενεπλάκησαν δημιουργικά στις συζητήσεις, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν απορίες και απόψεις Μετά την ξενάγηση και τη συζήτηση, οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου έφτιαξαν ζωγραφιές εμπνευσμένες από την έκθεση, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας , τα οποία παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.  Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν πολύ θετικά την έκθεση και την όλη μαθησιακή εμπειρία. 

Θεωρώντας ότι η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διδακτικές εμπειρίες με αφορμή τέτοιου είδους εκθέσεις  είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς  συμβάλλουν στη διαμόρφωσή τους σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες του αύριο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους της έκθεσης από το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που έφεραν αυτή την έκθεση στον τόπο μας και τον Δήμο Δελφών για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.